The Ethiopian Cereal Tef in Celiac Disease

Celiakia jest spowodowana nieprawidłową odpowiedzią limfocytów T na gluten pszeniczny i białka glutenopodobne w jęczmieniu i żyto.1 Jedynym lekiem na tę chorobę jest dieta bezglutenowa przez całe życie. Chociaż konsumpcja owsa jest ogólnie uważana za bezpieczną dla pacjentów z celiakią, 2 ostatnie badania wskazują, że ziarno zawiera epitopy stymulujące komórki T1, 3 i że u niektórych pacjentów po spożyciu owsa pojawiają się objawy celiakii. brak peptydów stymulujących komórki T miałby zatem dużą wartość dla pacjentów z celiakią. Tef (Eragrostis tef) to zboże tradycyjnie uprawiane w Etiopii i używane do wyrobu injera lub płaskiego chleba. Mąka pszenna może zastąpić mąkę pszenną prawie we wszystkich zastosowaniach, a wartość odżywcza tef jest podobna do pszenicy (www.ipgri.cgiar.org/publications/pdf/279.pdf). Ponieważ tef jest tylko daleko spokrewniony filogenetycznie z pszenicą, jęczmieniem i żyto, zbadaliśmy potencjalne bezpieczeństwo tef do spożycia przez pacjentów z celiakią.
Figura 1. Figura 1. Analizy pokazujące nieobecność epitopów komórek T pochodnych glutenu w Tef. Przetwarzanie pepsyny i trypsyny z pszenicy, jęczmienia, żyta, pszenżyta, owsa, kukurydzy, ryżu i tefu (14 odmian) analizowano pod kątem obecności immunodominującego peptydu stymulującego komórkę T pochodzącego z gliadyny. Aby umożliwić wykrycie limfocytów T, trawienie poddano transglutaminazie tkankowej przed badaniem.1 Panel A pokazuje stymulację klonu komórek T specyficznych wobec epitopu Glia-.2 / 9. Panel B pokazuje stężenie epitopu dla komórek T Glia-.9, jak zmierzono za pomocą testu opartego na przeciwciele. Eksperyment wyświetlany na panelu A przeprowadzono w trzech powtórzeniach, a eksperyment wyświetlany w panelu B wykonano w dwóch powtórzeniach. Pokazano średnią (. SD) wartość każdego pomiaru. Podobne eksperymenty z klonami i komórkami T-gliadyny o niskim i wysokim ciężarze cząsteczkowym, zawierającymi gluteninę, również nie wykazały obecności peptydów glutenopodobnych w tef. Wszystkie eksperymenty powtarzano co najmniej dwa razy.
W tym celu przygotowano trawienie pepsyną i trypsyną z 14 odmian tef (dostarczonych przez Soil and Crop, Assen, Holandia) i pszenicy, jęczmienia, żyta, pszenżyta, owsa, kukurydzy i ryżu jako kontrolnych. Te produkty trawienia analizowano na obecność epitopów stymulujących komórki T .-gliadyny (Figura 1A), y-gliadyny oraz glutenu o niskiej i wysokiej masie cząsteczkowej (nie pokazano) za pomocą komórek T i testów opartych na przeciwciałach. .5 Ponadto, wyekstrahowane białka z jednej odmiany rozdzielano przez dwuwymiarową elektroforezę w żelu i analizowano metodą Western blotting i spektrometrii masowej. Chociaż epitopy stymulujące komórki T wykryto w trawieniu białek znanych zbóż zawierających gluten, wszystkie odmiany tef pozbawione były tych epitopów (Figura 1A). W podobny sposób, z monoklonalnymi przeciwciałami specyficznymi dla peptydów glutenu stymulujących komórki T, uzyskano porównywalne wyniki z różnymi preparatami kontrolnymi, podczas gdy 12 z 14 tych preparatów było ujemnych (Figura 1B). W przypadku dwóch odmian stwierdzono słabe odpowiedzi przeciwciał, chociaż analiza metodą blottingu Western i spektrometrii mas nie wykryła białek podobnych do glutenu (które łatwo wykryto w jęczmieniu, żyto i owsie) (nie pokazano) Dlatego też odpowiedź ta prawdopodobnie opierała się na reaktywności krzyżowej przeciwciała z cząsteczkami nonglutenowymi.
Podsumowując, w ramach obecnie dostępnych metod nie można było wykryć homologów glutenu ani glutenu w badanych odmianach. To odkrycie wskazuje, że te leki mogą być odpowiednie do stosowania w diecie pacjentów z celiakią. Ostatecznie, konieczne będzie zbadanie spożycia przez pacjentów z celiakią w remisji w celu ustalenia, czy tef jest bezpieczny dla tych pacjentów.
Liesbeth Spaenij-Dekking, Ph.D.
Yvonne Kooy-Winkelaar
Frits Koning, Ph.D.
Leiden University Medical Center, 2300 RC Leiden, Holandia
5 Referencje1. Vader LW, Stepniak DT, Bunnik EM i in. Charakterystyka toksyczności zbóż dla pacjentów z celiakią w oparciu o homologię białka w ziarnach. Gastroenterology 2003; 125: 1105-1113
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Janatuinen EK, Pikkarainen PH, Kemppainen TA, i in. Porównanie diety z owsem i bez owsa u dorosłych z celiakią. N Engl J Med 1995; 333: 1033-1037
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Arentz-Hansen H, Fleckenstein B, Molberg O, i in. Molekularne podstawy nietolerancji owsa u pacjentów z celiakią. PLoS Med 2004; 1: 84-92
Crossref Web of ScienceGoogle Scholar
4. Lundin KE, Nilsen EM, Scott HG, i in. Owies wywoływał atrofię kosmków w celiakii. Gut 2003; 52: 1649-1652
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Spaenij-Dekking EH, Kooy-Winkelaar EM, Nieuwenhuizen WF, Drijfhout JW, Koning F. Nowa i czuła metoda wykrywania epitopów stymulujących komórki T alfa / beta i gamma-gliadyny. Gut 2004; 53: 1267-1273
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
(55)
[przypisy: gronkowiec u gołębi, tarczyca u mężczyzn, warunki oddania krwi ]
[podobne: usunięcie zaćmy cena, poradnia chorób zakaźnych lublin, warunki oddania krwi ]