Związek jakości diety z objętością hipokampu: badanie podłużne kohortowe

width=300Jakość diety wiąże się z efektami starzenia się mózgu. Jednak w niewielu badaniach badano na ludziach struktury mózgu, które potencjalnie mogą mieć wpływ na długoterminową jakość diety. Zbadaliśmy, czy skumulowana średnia wskaźnika Alternative Healthy Eating Index 2010 (AHEI-2010) podczas dorosłego życia (11-letni okres ekspozycji) jest związana z objętością hipokampa.

METODY

Analizy oparto na danych z 459 uczestników podbadania obrazowania Whitehall II (średni wiek [odchylenie standardowe] (SD) = 59,6 [5,3] lat w latach 2002-2004, 19,2% kobiet). Badanie multimodalnego rezonansu magnetycznego wykonano pod koniec obserwacji (2015-2016). Obrazy strukturalne uzyskano za pomocą trójwymiarowej sekwencji ważonej T1 o wysokiej rozdzielczości i przetworzono za pomocą funkcjonalnego obrazowania metodą rezonansu magnetycznego narzędzi biblioteki oprogramowania mózgu (FSL). Do wyodrębnienia objętości hipokampa zastosowano zautomatyzowane narzędzie do segmentacji i rejestracji oparte na modelach.

WYNIKI

Wyższy średni skumulowany wynik AHEI-2010 (odzwierciedlający długoterminową jakość zdrowej diety) wiązał się z większą całkowitą objętością hipokampa. Dla każdego 1 SD (SD = 8,7 punktów) przyrostu w skali AHEI-2010 zaobserwowano wzrost o 92,5 mm3 (błąd standardowy = 42,0 mm3) w całkowitej objętości hipokampa. Związek ten był niezależny od czynników socjodemograficznych, nawyków palenia tytoniu, aktywności fizycznej, kardiometabolicznych czynników zdrowotnych, zaburzeń poznawczych i objawów depresyjnych, i był bardziej wyraźny w lewym hipokampie niż w prawym hipokampie. Spośród składników AHEI-2010, spożycie alkoholu lub lekkie spożycie alkoholu było niezależnie związane z większą objętością hipokampa.

WNIOSKI

Wyższe długoterminowe wyniki AHEI-2010 były związane z większą objętością hipokampa. Biorąc pod uwagę znaczenie struktur hipokampowych w kilku chorobach neuropsychiatrycznych, nasze odkrycia potwierdzają potrzebę rozważenia przestrzegania zaleceń dotyczących zdrowej diety w programach interwencyjnych w celu promowania zdrowego starzenia się mózgu.
[hasła pokrewne: usunięcie zaćmy cena, poradnia chorób zakaźnych lublin, warunki oddania krwi ]